Search
  • Veronika

Listový jablkový závin


Potřebné suroviny:

1kg jablka zimní

1 balíček listového těsta

1 balíček vanilkového cukru

vejce (na potření)

rozinky (dle chuti)

mledá skořice (dle chuti)

strouhanka (dle potřeby)

moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy:

Hotové listové těsto rozmrazíme a poté si připravíme jablka. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.

Plát listového těsta rozválíme na pomoučeném vále, posypeme strouhankou a poklademe nastrouhaná jablka, ze kterých vymačkáme nejdříve štávu. Poté posypeme vanilkovým cukrem, mletou skořicí a přidáme rozinky. Zabalíme do závinu a přendáme na plech na pečicí papír.

Po přendání na plech potřeme záviny vaječným žloutkem a propícháme vidličkou, aby nám závin v troubě neprasknul. V jednom listovém těstě jsou dva pláty, takže upečeme dva záviny.

Pečeme přibližně 20-30 minut na teplotu přibližně 180 °C ve střední poloze. V průběhu pečení závin hlídáme. Když má závin zlatavou barvu nebo až do hněda, tak máme hotovo a můžeme závin vyndat z trouby.

Upečené listové záviny nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


0 views